PASARÉTI ÚT 122/A

1026 BUDAPEST

Telefon

+36 20 933-2535

Telefon

+36 (1) 394-4535

PASARÉTI ÚT 122/A

1026 BUDAPEST

Telefon

+36 20 933-2535

Telefon

+36 (1) 394-4535

Kedvezményezett neve: ITEC Ipariforma Tervezési és Ergonómiai Csoport Betéti Társaság

A projekt címe: Sebészeti ellenőrző jeltükör és testszkenner fejlesztése

A projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.7-15-2016-00516

A szerződött támogatás összege: 41 178 355 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 70%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.03.31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt megvalósítása során célunk egy olyan eszköz kifejlesztése volt, amely biztosítja, hogy a műtéti beavatkozások során felhasznált segédeszközök ne maradhassanak a betegben a műtétek befejezését követően. Ezek azok a segédeszközök, amelyek használata elengedhetetlen a műtéti beavatkozások során, de a testben felejtése szövődményekkel és a beteg újra operálásával jár. Elsősorban ilyennek tekinthetőek azok a textilek, amelyekkel a műtéti területen a szövetek, illetve a szervek megfelelő pozícióját biztosítják, illetve a műtéti területek törlését végzik a beavatkozás során.

Annak ellenére, hogy szigorú szabályok és megkötések vonatkoznak ezeknek az eszközöknek a használatára, számos esetben előfordul, hogy egy-egy műtéti-textil a betegben marad a műtétet követően is. Az ebből eredő szövődmények leggyakrabban újabb műtéti beavatkozást igényelnek. Ez veszélyeztetheti a betegek egészségét, lassíthatja a gyógyulásukat.

Az eszköz használatának célja: lehetővé tenni a műtéti beavatkozás teljes ideje alatt, de elsősorban a befejező szakaszban, a már eltávolítandó, de még ki nem vett eszközök jelenlétének ellenőrzését. A beavatkozás befejező szakaszában a műtétét végző orvos vagy az asszisztensek ennek segítségével ki tudják zárni, hogy a műtéti beavatkozás során behelyezett, de a befejezés előtt eltávolítandó eszközök a betegben maradjanak.

Az ellenőrzést biztosító rendszer alapvetően két elemből áll. Az egyik a műtéti területen használt eszközbe kerül elhelyezésre. Így ez a kis kapszula a műtéti eszközökkel együtt kerül a műtéti beavatkozás során a beteg testüregeibe. Kis mérete miatt az eszköz felhasználását nem korlátozza. A műtéti eszközhöz rögzítve, azzal együtt, elősterilizálva kerül felhasználásra. Természetesen, a beavatkozás során a műtéti eszközzel együtt eltávolítják.

A másik elem egy ellenőrző egység, amelyik megfelelő távolságból érzékeli a műtéti eszközben rögzített alkatrészt. Ezzel az egységgel a beavatkozás minden szakaszában, de elsősorban a műtéti terület zárása előtt, meg lehet bizonyosodni arról, hogy van e még eltávolítandó műtéti segédeszköz a beteg testüregeiben.

hu_HUMagyar